zo. mei 19th, 2024

Relschoppers houden politie uren bezig in Rotterdam-centrum

Rotterdam- Vrijdagavond 19 november 2021 is een demonstratie tegen de coronamaatregelen en het vuurwerkverbod uitgelopen op zeer ernstige rellen in het centrum van Rotterdam.

De protestactie ontaardde al snel in rellen tussen relschoppers en politie. Er werd vuurwerk afgestoken, agenten werden bekogeld en politiewagens en spullen werden in brand gestoken.

De politie had grote moeite om de orde in het centrum te herstellen, waterwerpers en de ME werden ingezet. De politie heeft daarbij gericht geschoten. Maar het koste de politie uren voordat het enigszins rustig werd in het centrum.

De openbare orde was dusdanig in het gevaar dat er noodbevel van kracht kwam. Mensen mochten zich niet ophouden op en rondom de Coolsingel en de twee stations Centraal Station en Blaak. Centraal station werd vanwege de ongeregeldheden gesloten. Het treinverkeer werd stilgelegd. De politie moest opschalen en eenheden uit het gehele land zijn naar Rotterdam gekomen om ondersteuning te bieden.  De relschoppers gedroegen zich heftig, ze belaagden agenten met vuurwerk en stenen. Er zijn publieke eigendommen vernield en in brand gestoken. De brandweer werd gehinderd om het werk te doen.

Bij de rellen in het centrum van Rotterdam vrijdagavond zijn zeker zeven mensen gewond geraakt en 51 arrestaties verricht. Dat werd duidelijk op een persconferentie van de Rotterdamse gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie.

Bij de rellen die uitbraken, loste de politie schoten. Het zou gaan om waarschuwingsschoten, maar er werd ook gericht geschoten, zei een politiewoordvoerder. “Wat er precies gebeurd is, dat gaan we onderzoeken”, zei de Rotterdamse hoofdofficier van justitie. Hij verwacht nog meer aanhoudingen.

By Fotografie: Leen Koek

Koekmedia - Persfotograaf in de regio Rijnmond, Midden-Delfland en het Westland. Koekmedia levert foto- & videomateriaal aan de regionale en landelijke media. Koekmedia is geregistreerd als freelance fotograaf bij het NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten) en in het bezit van een Landelijke Politieperskaart.